Vinkkejä valaistukseen

Kodin valaistusta suunnitellessa ulkotilojen valaistus on myös yksi keino tuoda esiin persoonallisuutta ja korostaa kotisi ulkotilojen parhaita puolia. Terassi ja takapiha saavat tunnelmallisen vivahteen suunnittelemallasi valaistuksella, ja hämärän tullessa ulkosalla huomaa viihtyvänsä paremmin, kun upeat ulkovalaistukset koristavat pihaa.

Sisäänkäynti ja kulkureitit

Talon sisäänkäynnin tulisi olla hyvin valaistu. Tämä ei pelkästään saa sisäänkäyntiä näyttämään upealta, vaan riittävä valaistus lisää myös turvallisuutta. Sisäänkäyntiä kehystävät seinävalot tai valaistuksen voi halutessaan integroida ovikatokseen. Paras paikka valaistukselle on oven yläosassa, jossa se ei häikäise silmiä.

Myös pihapolkujen, portaiden sekä ajoteiden valaiseminen on olennaista turvallisuuden takia. Pollarivalaisimet ovat oiva keino valaista kulkureittiä iltahämärällä, ja matalalle sijoitetut valot, esimerkiksi maadoitusvalot, helpottavat pinnanmuotojen ja reitin hahmottamista.

Visuaalisen aspektin voi ottaa huomioon valitsemalla valaistuksen, joka korostaa talon arkkitehtuuria. Esimerkiksi seinävalot, jotka jakavat kiilamaisesti valoa sekä ylös että alas, tuovat sopivaa yleisvalaistusta ja korostavat yksityiskohtia. Julkisivuvalaistuksella saadaan korostettua laajoja pintoja ja tuodaan näyttävyyttä.

Terassi ja puutarha

Terassilla toimivat seinävalaisimien lisäksi terassiin upotetut valot, jotka korostavat tyylikkäästi myös ulkotilojen arkkitehtuuria. Tähän tarkoitukseen voi myös käyttää LED-nauhoja, joita voi kiinnittää vaikka terassin kaiteisiin.

Puutarhan valaistuksessa on lukemattomia mahdollisuuksia. Halusit sitten korostaa puutarhasi parhaita yksityiskohtia, tai helpottaa kulkua pimeinä iltoina, pihaan on olemassa monenlaisia valaisimia, kuten tunnelmallisesti valaisevia, siirrettäviä pallovalaisimia. Valoja voi myös ripustaa roikkumaan puun oksilta, jolloin saat luotua pihamaallesi maagisen kauniin tunnelman.

Itse valonlähde eli lamppu kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. LED-valo sopii aika lailla kaikenlaisiin ulkovalaisimiin. Toinen tärkeä yksityiskohta on valaisinkaupoilla sähkölaitteiden tuotetiedoista löytyvän IP-suojausluokituksen tarkistaminen. IP-luokituksen numero kertoo, minkälaisia olosuhteita valaisin kestää. Ulkovalaisimissa tulisi olla vähintään IP44:n suojaus.

Ulkovalaistusta suunnitellessa kannattaa huomioida myös valon värisävy. Harmaata kivimateriaalia korostaa upeasti kylmempi, sinertävä valaistus, kun taas puutarhaan kannattaa valita lämpimämpää valoa. Nettiartikkelissa nettiartikkelissa “Hyvä valaistus vaatii tarkkaa suunnittelua” valaistussuunnitteluun perehtynyt haastateltava Ekku Peltomäki jakaa lukijoille tärkeitä huomioita ja ideoita sisätilan ja ulkotilan valaistukseen. Myös Peltomäki korostaa värilämpötilan ja suunnan merkitystä ja kertoo minkälainen sävy ja suunta toimii vaikka puun eri yksityiskohtiin.