Vinkkejä kodin valaistukseen

Oikeanlaisen valaistuksen suunnittelussa pääsee jo pitkälle muutaman avaintermin hallittuaan. Nämä vinkit jakaa sopivan ytimekkäästi myös Ilta-Sanomien artikkeli , jonka avulla kodin valaistusta voi pohtia uusista kulmista. Kuten yleensäkin kodin valaistuksessa, pyritään huoneessa kuin huoneessa noudattamaan kerrostusta – Perustan valaistukselle luo yleisen valaistuksen tuova perusvalaisin, tämän lisäksi tarvitaan tarkempaan tekemiseen tarkoitettu kohdevalaistus, sekä visuaalisen korostuksen luova aksenttivalo. Näitä hyödyntäessä on hyvä muistaa myös huoneen rooli kodissa.

Olohuone

Olohuoneessa tapahtuu vaikka ja mitä – siellä viihdytetään vieraita, rentoudutaan perheen kesken, tai vaikka syvennytään lukemaan kirjaa. Tämä tarkoittaa sitä, että valaistuksen tulee olla monipuolista, ja sitä pitää pystyä säätämään tilanteen mukaan. Kattovalaisin toimii tässä tilanteessa usein enemmänkin sisustuselementtinä, ja jättää turhan hämäriksi. Tämän takia olohuoneen valaistusta kannattaa lähteä kokoamaan alempaa, ja käyttää huoneessa esimerkiksi jalkalamppuja, sivupöydän valaisinta tai vaikka avonaiseen kirjahyllyynkin sijoitettua pientä valaisinta.

Aksenttivalot sopivat erinomaisesti olohuoneeseen, sillä huoneesta löytyy yleensä kodin mielenkiintoisimmat sisustuselementit. Tällaisena toimii myös takka, jota kannattaa korostaa pienempien valaisimien tai vaikka epäsuoran valaistuksen avulla – tietenkin unohtamatta tunnelmallisinta valaistusta, nimittäin itse takkatulta.

Keittiö

Ruokapöytää valaistessa olisi valaisimen korkeuden hyvä olla noin 60 cm pöydän yläpuolella. Tällä tavoin valo ei häikäise ruokailijoita, eikä myöskään ole tiellä tai haittaa katsekontaktia. Keittiön puolelta löytyvät kohdevalot eli työvalot on kätevin kiinnittää keittiökaappien alapuolelle. Keittiön kohdevalaisimien olisi tärkeää olla kirkkaita, mutta myös helposti puhdistettavia, sillä kokkaillessa voi raaka-aineet ja varsinkin rasva helposti lentää ympäröivään alueeseen.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneessa hyvän yleisvalon ja kohdevalon merkitys korostuu. Varisinkin tarkkuuta vaativissa meikkaamisessa ja parranajossa kylpyhuoneen tehokas ja päivänvalomainen kohdevalo on tarpeen. Tämän voi parhaiten luoda asentamalla valot molemmille puolille kylpyhuoneen peiliä tai peilikaappia.

Makuuhuone

Makuuhuoneeseen haluaa automaattisesti luoda mukavan ja rentouttavan tunnelman. Tämä tarkoittaa, että lamppujen värilämpötilat ja lumenit ovat sopivan matala-arvoisia, jolloin valaistus on tunnelmallinen, eikä liian kirkas. Miellyttävä vaihtoehto yleisvaloksi on epäsuora valaistus, jossa valo suuntautuu katon tai seinän kautta tilaan. Olennaista makuuhuoneessa on myös sängyn vierestä löytyvä kohdevalona toimiva pöytä- tai lukulamppu.