Valaistusvinkkejä pimeään vuodenaikaan

Suomen pitkä ja pimeä talvi voi tuoda mukanaan alakuloisuutta. Sitä vastaan voi taistella ihanilla sisä- ja ulkovaloilla. Oikeilla valaistustekniikoilla voit piristää kotiasi ja luoda kutsuvan tunnelman. Yksinkertaisista koristevaloista funktionaaliseen kirkasvalolamppuun, tässä kirjoituksessa annamme parhaat vinkit kaamosmasennuksen torjumiseen valoilla!

Asuintilojen piristäminen

Kirkkaat hehku- tai LED-lamput ovat yksi tapa torjua pimeyttä talvikuukausina. Niitä voi käyttää missä tahansa kodin huoneessa, jotta se tuntuisi kutsuvammalta ja viihtyisämmältä. Kannattaa myös harkita kirkkaiden lamppujen hankkimista alueille, joissa työskentelet tai opiskelet, jotta sinun ei tarvitse rasittaa silmiäsi yrittäessäsi lukea tai tehdessäsi töitä kannettavan tietokoneen näytöltä hämärästi valaistussa tilassa. Lamppuja on saatavilla paljon eri tyyppisiä, valkoisesta valosta lämpimään keltaiseen.

Koristevalot ovat loistava tapa lisätä hieman piristystä pimeään vuodenaikaan. Joulun aikaan näet ihmisten käyttävän erilaisia valoja pihan tai puiden koristeluun ulkona. Voit käyttää koristevaloja myös kotisi sisällä luodaksesi iloisen tunnelman tai saadaksesi seinät näyttämään kirkkaammilta. Koristevaloja on kaikenlaisia muotoja, kokoja ja värejä, joiden avulla voit luoda kotiisi ainutlaatuisen ilmeen.

Tunnelmallisesti valaistussa olohuoneessa on mukava katsella vaikkapa urheilukilpailujen tuloksia tai lukea kirjaa. Kun valoa on tilaan nähden sopivasti, koti on sekä viihtyisä että käytännöllinen.

Kirkasvalolamppu helpottaa kaamosmasennuksen oireita

Me kaikki tiedämme, että auringonpaiste auttaa meitä tuntemaan olomme energisiksi ja valppaiksi. Talvella aurinkoa on kuitenkin saatavilla päivän aikana vain vähän ja usein ei laisinkaan. Tässä kirkasvalolamppu tulee kuvaan.

Kirkasvalolamppu on suunniteltu jäljittelemään auringonvaloa kirkkaudeltaan ja tarjoamaan kehollesi keinotekoisen herätyksen vuoden pimeimpinä kuukausina. Tarkoituksena on oleilla valon läheisyydessä esimerkiksi aamupalalla noin puolen tunnin ajan. Tämä antaa keholle merkin siitä, että yö on ohi ja melatoniinin tuotanto tauko.

Kirkkaalle valolle altistumisen on kliinisesti osoitettu parantavan mielialaa ja vähentävän Seasonal Affective Disorder (SAD) -sairauden eli kaamosmasennuksen aiheuttamaa väsymystä. Tämä tekee kirkkaasta valosta korvaamattoman välineen SAD-oireiden hoidossa ilman, että turvaudutaan pelkästään lääkkeisiin tai liikuntaan ja ruokavalion muutoksiin. Parhaita tuloksia on saatu, kun kirkasvalolampun käyttö on yhdistetty säännölliseen liikuntaan.

Kodin energiatehokkuuden parantaminen

Valaistuksen ei tarvitse olla kallista – voit säästää energiaa käyttämällä LED-lamppuja perinteisten hehkulamppujen sijaan. LED-lamput kuluttavat vähemmän sähköä, mikä tarkoittaa, että ne maksavat ajan mittaan vähemmän rahaa ja auttavat myös säästämään energiavaroja tuleville sukupolville. Muista myös sammuttaa kaikki käyttämättömät valot, kun poistut huoneesta; tämä auttaa vähentämään sähkönkulutusta entisestään!

Myös kynttilöitä kannattaa hyödyntää valaistuksena. Ne luovat aivan omanlaisensa tunnelman tuoksuineen ja ovat moniin tilanteisiin täysin riittävä valonlähde. Muista sijoittaa kynttilät turvalliseen paikkaan, jossa ne eivät ole vaarassa kaatua tai sytyttää mitään ympärillään olevaa tuleen. Älä ikinä jätä kynttilöitä palamaan yksin.

Valolla iloa

On monia tapoja, joilla valaistus voi auttaa muuttamaan kodin lämpimäksi ja kutsuvaksi tilaksi talviaikaan! Olipa kyse sitten koristevalojen lisäämisestä tai tavallisten hehkulamppujen vaihtamisesta LED-lamppuihin, on monia vaihtoehtoja, joiden avulla voit tehdä kodistasi energiatehokkaamman ja luoda sinne samalla miellyttävän ja lämpimän tunnelman. Valoisaa talvea!