Valaistusyhdistelmät

Kotia sisustaessa tulisi muistaa, että toimivassa valaistuksessa yhdistyvät kaikki kolme valaistustyyppiä: perus-, kohde- ja aksenttivalo. Kukin valaistus yksinään loisi huoneeseen varsin yksiulotteisen tunnelman, mutta yhdessä ne luovat mielenkiintoisen tilan ja tunnelman korostaen huoneen parhaita puolia. Valaistuksen saloihin perehtyessä on hyvä tutustua itse valaistustyyppeihin paremmin.

Perusvalaistus

Yleisen ja kattavan valon huoneeseen tuottaa perusvalaisin. Kaikkein tutuin vaihtoehto on tavallinen kattovalaisin. Jos taas kaipaa huoneen perusvalaistukseen ylellisyyttä ja dramatiikkaa, voi tavallisen valaisimen tilalle vaihtaa kattokruunun. Näiden kahden lisäksi perusvalaistusta voi luoda vaikka lattiavalaisimen tai ylöspäin kohdistavan valaisimen avulla. Perusvalaistuksen tehtävänä on valaista koko huone, mutta ainoana valon lähteenä se luo hieman yksitoikkoisen ja elottoman tunnelman, joten se tarvitsee kaverikseen muitakin valaistustyyppejä.

Kohdevalaistus

Joko luet kirjaa, kirjoitat muistiinpanoja tai laitat ruokaa, on kaikenlaisen askareen tekeminen paljon sujuvampaa, kun apuna on perusvalaistusta voimakkaampi ja tarkempi kohdevalaistus. Tällaisen valaistuksen luomiseen voi käyttää apuna tiettyyn tehtävään sopivaa valaisinta. Esimerkiksi lukemisen ja muun työpöydällä tapahtuvan aktiviteetin apuna toimivat lukulamput, ja keittiön puuhissa taas hyllyjen alta valoa tuovat valaisimet ja kylpyhuoneessa peilin ympäriltä löytyvä valaistus.

Aksenttivalaistus

Kun halutaan korostaa huoneen tai tiettyjen esineiden muotoja, on aksenttivalaistus oikea valinta. Aksentti- eli korostusvalaistuksella saat luotua huoneeseen haluamasi tunnelman tai vaikka kiinnitettyä huomion tiettyyn pisteeseen. Tämän tyylin valaistuksesta löytyy jokaisen sisustukseen sopiva valaisin, sillä vaihtoehtoja riittää. Valaisin valitaan sen pohjalta, mitä huoneen yksityiskohtaa halutaan tuoda esiin. Esimerkiksi taidemaalaukset ja taulut saavat oikeutetun näyttävyyden, kun suoraan niiden yläpuolelle kiinnitetään alaspäin kohdistuva aksenttivalaistus. Seinävalaisimien avulla saa korostettua upeaa tapettikuviota. Katon reunoja tai syvennyksiä pitkin kulkeva piilotettu LED-valaistus taas luo ihan uudenlaista ryhtiä huoneen muotoon ja ääriviivoihin.

Valaistuksella on huomattavan tärkeä rooli sisustuksen toimivuudessa sekä mukavan tunnelman luomisessa. Yhdistelemällä näitä kolmea valaistustyyppiä voidaan valoa kerrostaa samanlailla kuin esimerkiksi värejä ja tekstiilejä. Kolmen valaistustyypin kokonaisuus on toimiva myös silloin, kun huoneen tunnelmaa halutaan säätää lamppuja sammuttamalla. Kun kokonaisuus on luotu useasta pohjatyypistä, voidaan haluttu lopputulos luoda helposti sammuttamalla vaikka perusvalo ja jättämällä päälle tunnelmallisemmat aksenttivalot.