Oikea valaistus

Oikeanlainen valaistus tekee kodista miellyttävän ja saa aikaan halutun tunnelman. Valaistustyyppien lisäksi myös lamppujen ominaisuudet kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunnitellessa, sillä erilaiset ominaisuudet sopivat eri huoneisiin. Lamppuostoksilla käyminen helpottuu, kun hallitsee muutaman lamppujen avaintermin – Kelvinin ja lumenin.

Kelvin ja värilämpötila

Lampun valon lämpötila vaikuttaa siihen, näemmekö valon lämpimänä vai kylmänä. Mahdollisuuksia on tunnelmallisesta keltaisesta aina kirkkaaseen ja kylmempään sinertävän sävyyn. Jos haluaa lämpimän sävyisen kellertävän valaistuksen, tulee lampun tiedoissa K:n (Kelvin) olla asteikolla 2700-3500 K. Tähän verratessa erittäin tunnelmallinen ja lämmin kynttilän luoma valo on noin 1500 K.

Luonnollinen, päivänvalon kaltainen kirkas väri, on ominaisuudeltaan luokkaa 3500-5500 K. Valon värisävy on sitä sinertävämpi, mitä isompiin lukemiin kelvineissä mennään valkoisen valon jälkeen. Makuuhuoneeseen sopii lämpimämpi valo, mieluiten alle 3000 K, kun taas keittiön sekä kylpyhuoneen valaistuksissa saa löytyä enemmän kelvineitä. Pintamateriaalit ja omat mieltymykset tulee myös ottaa huomioon sopivaa valaistusta valitessa. Harmonisimman kokonaisuuden kuitenkin saa, kun käyttää kohtalaisen samanlaista värilämpötilan kirjoa kodissaan. Jos värilämpötilojen välillä on valtava ero, saattaa kellertävämpi valo näyttää radikaalisti kirkkaampaan värilämpötilaan verrattaessa tunkkaiselta.

Lumen ja kirkkaus

Lamppuostoksilla pakkausten merkinnöistä kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lumeneihin. Lumen (lm), kertoo kuinka kirkas lamppu on. Nykyisistä lampputyypeistä muun muassa LED ja energiansäästölamppu kuluttavat teholtaan vähemmän, joten watit eivät siksi ole enää niin olennainen tieto. Jos haluaa kuitenkin saada jonkinlaista arvioita, niin 60 W teho tarkoittaa suunnilleen 800 lumenia. Esimerkiksi kylpyhuoneen yleisvalossa lumenarvon olisi hyvä olla yli 900 lm.

Lampputyyppejä vertailessa valittavana on niin halogeenia, LED:iä kuin energiansäästölamppua.

Energiatehokkaana ja pitkäikäisenä vaihtoehtona LED-valaistus on vallannut tilaa kotien optimaalisena valaistusvaihtoehtona.

Halogeenia ja LED-valaistusta verratessa jälkimmäinen vie voiton energiatehokkuudessa, ja osoittautuu vaihtoehtona tehokkaammaksi myös monella muulla osa-alueella. LED kuumenee selvästi vähemmän kuin halogeeni, ja sen elinikä on moninkertainen halogeeniin verrattuna. Yksi sisustamisessa olennainen hyöty on myös LED:in ja energiansäästölamppujen värilämpötilakirjon laajuus. Mahdollisia sävyvaihtoehtoja löytyy lukuisia.

Energiansäästölamput ovat myös pitkäikäisiä ja kestäviä, mutta täytyy muistaa etteivät ne ole välttämättä toimivin vaihtoehto huoneisiin, joissa valot ovat päällä vain hetken, kuten kylpyhuoneessa.