Valaistus ja fengshui

Fengshui on vuosituhansia vanha filosofiaoppi, jota kiinalaiset ovat käyttäneet hyvinvoinnin luomiseen oikeanlaisen ympäristön avulla. Olennaista tässä on qi-elämänenergian virtaus. Kodin hyvä fengshui antaa asukkaalle voimaa ja hyvinvointia, ja samalla sen uskotaan kiinalaisten oppien mukaan lisäävän onnea ja menestystä. Valo kuuluu fengshuin tulen elementtiin, ja sillä on keskeinen rooli kodin hyvän energiatasapainon luomisessa. Tämä tarkoittaa sitä, että qi-energia pääsee vapaasti virtaamaan kodissa.

Yin ja yang

Fengshuissa merkittäviä käsitteitä ovat myös muun muassa yin ja yang, sekä niiden tasapaino. Valolla ja valaistuksella on näihinkin merkittävä vaikutus. Liian pimeä, ja huonosti valaistu koti sisältää paljon yin-energiaa. Tällöin tasapainon luomiseksi kotiin tuodaan voimaannuttavaa ja aktiivista yang-energiaa valaistusta lisäämällä. Kun energiat ovat tasapainossa, vallitsee kodissa miellyttävä harmonia.

Luonnonvalo

Luonnonvalo on fengshuin opein valaistustyyppinä kaikkein paras, mutta Suomessa se jää etenkin talvisin hyvin vähäiseksi. Tällöin kodin sisustuksessa käytettävien lamppujen valon merkitys kasvaa huomattavasti. Valaistuksen avulla qi-energia pääsee kulkemaan vapaasti, ja positiivinen energia pääsee täyttämään pimeätkin nurkat.

Energian tasapaino

Fengshuin mukaan huoneiden liian voimakas valaistus tai liian vähäinen valaistus häiritsevät kummatkin energian tasapainoa. Tämän opin mukaan sisustuksessa tulisi siis välttää sekä hyvin himmeää että kovaa valoa. Halutaan luoda kodin huoneiden valaistuksesta yhtenäisen tasaista, jolloin se vetää puoleensa positiivista energiaa, ja qi-energia pääsee virtaamaan vapaasti kaikkialle tilassa. Tähän vaikuttaa automaattisesti myös sopivan lampun valinta.

Nykyiset lampputyypit, esim. LED ja halogeeni ovat eri tyyppeineen kaikki toimivia valintoja oikeanlaisen fengshuinkin kannalta. Positiivista energiaa luodessa tärkeintä on valita sellainen valaistus, joka tuntuu ja näyttää kodin asukkaan silmään hyvältä.

Kodin pimeimpiä nurkkia saa helposti valaistua erilaisilla lampuilla. Valon tasapaino saadaan luotua käyttämällä useita lamppuja. Energian vapaa virtaaminen voidaan varmistaa esimerkiksi valaisemalla nurkkia jalkalampuilla. Pöytälampuilla- ja lukulampuilla saadaan energia tasapainoon varsinkin huoneen aktiivisemmilla alueilla, esim. työpöydän kohdalla. Valon tasainen leviäminen huoneeseen onnistuu myös lamppusysteemeillä, jotka jakavat valoa eri suuntiin. Tällä tavalla energian kulku turvataan. Hyvän fengshuin luominen yhdistää loistavasti kaksi asiaa – tuot kaunetta kotiisi, ja samalla lisäät positiivista energiaa sekä onnea elämääsi.