Kuinka valita valaistus
Valaistusta suunnitellessa kannattaa pohtia muutamia suuntaa antavia kysymyksiä. Mihin huoneeseen valaistus on tulossa? Minkälainen on huoneen sisustus? Valaisimen valinta tapahtuu aika lailla tilan ja sen tehtävän ehdoilla. Vastaavissa artikkeleissa syvennyimme jo kodin eri huoneiden valaistuksen vinkkeihin, mutta nyt voimme tutkia asiaa yleisemmällä tasolla. Valaistus kannattaa valita sen tehtävän mukaan. Valaistus jakautuu tehtävästä riippuen joko yleis-, kohde- tai aksenttivalaistukseen.
Puuttuuko huoneesta kokonaisuudessa riittävä valaistus?
Silloin haluat löytää sopivan yleisvalaisimen. Koko huoneen valaiseva yleisvalaisin on yleensä joko yksi tai useampi riippuvalaisin tai plafondi. Joillekin sopivin ratkaisu on taas epäsuora valaistus, jolloin piilotettu valonlähde levittää valon kauniisti kattoja tai seiniä pitkin.
Tarvitsetko työskentelyyn paremman valon?
Tässä tilanteessa ei kannata lähteä hakemaan huoneen yleisvalaisimeen tehokkaampaa lamppua vaan hankkia tehtävään sopiva kohdevalaisin. Tarkkuutta vaativissa tehtävissä silmät rasittuvat helposti, jos valaistus ei ole riittävä. Tähän tilanteeseen tarvitaan suoraa ja tarpeeksi kirkasta valoa tuottava valaisin, joka mieluiten on myös liikuteltavissa. Tehtävään osuvin valaisin on yleensä pöytävalaisin, mutta esimerkiksi keittiössä homman hoitaa hyvin vaikka hyllyjen alle upotetut LED-valaisimet.
Haluatko tuoda enemmän esille juuri hankkimaasi taulua/sisustuselementtiä/ veistosta? Tai uudistaa hämäräksi jäänyttä portaikkoa?
Oli se sitten sisustuksesi yksityiskohta mitä haluat korostaa tai haluatpa tuoda huoneelle uutta ilmettä, sopii aksenttivalo tehtävään mainiosti. Aksenttivaloina toimivat vaikka spottivalot, LED-nauhat, seinävalaisimet, syvennysvalaisimet ja vaikka kiskovalot. Kun tehtävään sopiva valaistustyyppi on valittu, löytyy oikeanlainen aksenttivalaistus muun huoneen ehdoilla. Aksenttivalaisimen kohdalla kannattaa muistaa myös, että valon täytyy olla yleisvaloa voimakkaampaa, jolloin se luo toivotun, korostavan efektin.
Lampun valo
Valaistukseen kuuluu oleellisesti, millaista valoa valaisin luo ympärilleen. Lamppua valitessa kannattaa valita saman sävyinen valo kuin huoneesta jo löytyvä valaistus. Tämä tarkoittaa, että lampun tiedoissa löytyvän värilämpötilan eli kelvinien määrän, tulisi olla lähellä kodista valmiiksi löytyviä. Silmätkin rasittuvat helposti, jos huoneessa on lämpimän kellertävää valoa ja toisesta nurkasta huokuukin kirkasta vaaleaa tai jopa sinertävän kylmää valoa. Sopivan lampun valinta tukee huoneen harmoniaa ja saa valon sekoittumaan toivomallasi tavalla.