Energian säästäminen valaistuksessa

Valaistuksen energiansäästö on yksi tärkeimmistä näkökohdista sähkönkulutuksen vähentämisessä ja rahan säästämisessä. Hyvä uutinen on, että se on helpompaa kuin luuletkaan! On olemassa muutamia yksinkertaisia toimia, joilla voit pienentää sähkölaskujasi ja alkaa käyttää vähemmän energiaa valaistukseen. Kerromme näistä asioista lisää tässä kirjoituksessa.

LED-lamput

Vaihtaminen LED-lamppuihin on helppo tapa säästää energiaa ja rahaa valaistuksessa. LED-lamput kuluttavat jopa 80-90% vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput ja kestävät jopa 25 kertaa pidempään. LED-lamput saattavat olla aluksi kalliimpia, mutta ajan mittaan ne säästävät rahaa sekä energia- että vaihtokustannuksissa. Ne tuottavat myös vähemmän lämpöä, mikä tekee niistä turvallisempia lapsille ja lemmikeille. Lisäksi LED-lamppuja on saatavilla monissa eri väreissä, muodoissa ja koossa, joten voit muokata kotisi tai toimistotilasi ulkoasua haluamallasi tavalla.

Luonnollinen valo

Toinen tapa säästää energiaa valaistuksessa on hyödyntää luonnonvaloa aina kun se on mahdollista. Varmista että ikkunat ovat puhtaat, jotta tilaan pääsee mahdollisimman paljon auringonvaloa päivän aikana. Jos sinulla on verhot tai kaihtimet, avaa ne päivällä, jotta luonnonvalo pääsee sisään. Näin voit sammuttaa valot päivällä, mikä tuo lisäsäästöjä. Harkitse mahdollisuuksien mukaan kattoikkunoiden lisäämistä; nämä ikkunat auttavat tuomaan lisää luonnonvaloa sisään uhraamatta yksityisyyttä tai turvallisuutta.

Kynttilöiden polttaminen

Voit myös säästää energiaa ja rahaa valaistuksessa polttamalla kynttilöitä valojen sytyttämisen sijaan. Kynttilät ovat edullisia ja ne voivat luoda lämpimän ja kodikkaan tunnelman kotiisi. Voit valita monista erilaisista tuoksukynttilöistä mielialaan tai sisustukseen sopivia. Miltä kuulostaisi vaikkapa tunnelmallinen erä baccaratia kynttilänvalossa? Muista vain, ettet koskaan jätä palavia kynttilöitä ilman valvontaa, sillä ne voivat aiheuttaa palovaaran.

Valaistuksen ajastimet

Valaistuksen ajastimet ovat hyvä tapa varmistaa, etteivät valot jää palamaan koko yöksi, kun kukaan ei ole paikalla. Kun ajastin on asennettu, valot sammuvat automaattisesti ennalta määrättyyn aikaan joka ilta, mikä estää tarpeettoman sähkönkäytön (ja rahan tuhlauksen). Liiketunnistimet ovat toinen vaihtoehto; jotkin liiketunnistimet havaitsevat liikkeen, kun joku astuu huoneeseen ja sytyttävät valot vain tarvittaessa. Molemmat vaihtoehdot voivat auttaa säästämään energiaa ja samalla varmistaa, että valoa on riittävästi tarvittaessa.

Älykkäät lamput

Niille jotka haluavat hallita valaistusjärjestelmäänsä entistäkin paremmin, on tarjolla älykkäitä lamppuja, joiden avulla voit muuttaa kirkkaustasoja etänä sovelluksen tai äänikomentojen avulla. Älykkäät lamput ovat erityisen hyödyllisiä yrityksille, sillä niiden avulla on helppo säätää valaistustasoja käyttöasteen tai vuorokaudenajan mukaan ilman, että jokaista yksittäistä lamppua tarvitsee säätää manuaalisesti. Tämäntyyppisellä automaatiolla voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä sekä parantaa valaistusjärjestelmien hallinnan tehokkuutta.

Valaistuksella on helppo vaikuttaa sähkönkulutukseen

Energiansäästön valaistuksessa ei tarvitse olla monimutkaista tai kallista! Jo pelkästään vaihtamalla LED-lamppuihin ja hyödyntämällä luonnonvaloa mahdollisuuksien mukaan voi helposti vähentää sähkökustannuksia ja saada silti riittävästi valoa turvallisuuden ja mukavuuden takaamiseksi.